CHLEB Z SAMOPSZY NA ZAKWASIE PIECZONY BEZ FORMY
Składniki i przepis na chleb jest dokładnie taki sam jak w tym poście. Różnica jest tylko w tym, że na koniec dodajemy mniej wody i nie wkładamy ciasta do formy :D...
A więc do dzieła!Składniki:
- 100 g zakwasu owsiano - gryczanego
- 90 g mąki z samopszy na zaczyn
- 300 g mąki z samopszy do wypieku chleba
- woda
Wykonanie:
ETAP 1 - ZACZYN
- Do szklanej miski przekładamy 100 g zakwasu, 90 g mąki owsianej
- Wszystko zalewamy 100 ml wody, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na blacie kuchennym na 12 godz.
ETAP 2 - WYPIEK CHLEBA
- Do zaczynu dodajemy 300 g mąki z samopszy łyżeczkę lub dwie soli, można zaeksperymentować też z innymi dodatkami np. dorzucić ziarna słonecznika, siemię lniane, albo np czarnuszkę... oraz niewielką ilość wody - ciasto nie może być zbyt ścisłe, ani zbyt płynne. Ugniatamy porządnie ciasto w rękach, tak aby zaczęło się łatwo formować i nadajemy mu wymarzony kształt :)
- Wykładamy miskę ściereczką, posypujemy ścierkę mąką i wykładamy na nią uformowany chleb, zakrywamy resztą ściereczki i wstawiamy na noc do piekarnika aby ciasto wyrosło.
- Rano ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem, wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy chleb przez ok 1 h (w zależności od mocy piekarnika może to być od 50 min do 1 h 20 min).
- Po upieczeniu, wyjmujemy chleb z blaszki i studzimy, a następnie zajadamy się najlepszym, bo własnoręcznie i od serca upieczonym chlebem :) <3
Komentarze
Prześlij komentarz