CHLEB Z SAMOPSZY NA ZAKWASIE PIECZONY BEZ FORMY

 


Składniki i przepis na chleb jest dokładnie taki sam jak w tym poście. Różnica jest tylko w tym, że na koniec dodajemy mniej wody i nie wkładamy ciasta do formy :D...
A więc do dzieła!

Składniki:
Wykonanie:

ETAP 1 - ZACZYN
  • Do szklanej miski przekładamy 100 g zakwasu, 90 g mąki owsianej 
  • Wszystko zalewamy 100 ml wody, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na blacie kuchennym na 12 godz. 
ETAP 2 - WYPIEK CHLEBA
  • Do zaczynu dodajemy 300 g mąki z samopszy łyżeczkę lub dwie soli, można zaeksperymentować też z innymi dodatkami np. dorzucić ziarna słonecznika, siemię lniane, albo np czarnuszkę... oraz niewielką ilość wody - ciasto nie może być zbyt ścisłe, ani zbyt płynne. Ugniatamy porządnie ciasto w rękach, tak aby zaczęło się łatwo formować  i nadajemy mu wymarzony kształt :)
  • Wykładamy miskę ściereczką, posypujemy ścierkę mąką i wykładamy na nią uformowany chleb, zakrywamy resztą ściereczki i wstawiamy na noc do piekarnika aby ciasto wyrosło.
  • Rano ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem, wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy chleb przez ok 1 h (w zależności od mocy piekarnika może to być od 50 min do 1 h 20 min). 
  • Po upieczeniu, wyjmujemy chleb z blaszki i studzimy, a następnie zajadamy się najlepszym, bo własnoręcznie i od serca upieczonym chlebem :) <3  

Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty