WEGAŃSKA "NUTELLA" Z CZERWONEJ SOI


No tak... Kolejny przepis w sieci na wege nutelle... Ale ten nie będzie z orzechów, nie będzie z awokado, a z czerwonej soi.
Czerwona soja, potocznie nazywana FASOLĄ ADZUKI, jest moim nowym kulinarnym odkryciem. Ma delikatnie słodko - orzechowy smak i w połączeniu z kakaem i melasą karobową  po prostu zamienia się w pyszną "nutellę" albo bardzo delikatny, puszysty krem czekoladowy.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli adzuki (ok. 170 g) 
  • 3 łyżki melasy karobowej
  • 2/3 łyżeczki gorzkiego kakao lub karobu
  • 2 łyżki tahini
  • odrobina mleka roslinnego dla dokładniejszego zblendowania masy
Wykonanie:

Fasolę adzuki zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia gotować do miękkości (najlepiej jak fasolka zacznie się rozpadać). Odczekać aż fasola ostygnie. Dodać pozostałe składniki i zblendować na bardzo gładki krem. Gotową masę przełożyć do szklanego słoiczka. Można udekorować pokruszonymi orzechami (u mnie na zdjęciu - laskowe). Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby "nutella" zgęstniała. 

Na zdrówko! 

Komentarze

  1. Haha, Gocha:) fajnie ze moge weganskie przepisy u kogos znajomego poczytac xD zrobie sobie z syropem daktylowym zamiast melasy moze :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, wpadaj tu częściej w takim razie ;) syrop daktylowy jak najbardziej też w tym przepisie usiądzie :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty