KOKOSOWY OBŁOCZEK
Miękkie i delikatne jak obłoczki, rozpływają się w ustach, a w środku ukryta jest drobna niespodzianka... :)
Składniki:
- Wiórki kokosowe - pozostałe po robieniu śmietanki kokosowej
- dwie łyżeczki dowolnego słodzidła
- odrobina esencji z Klitorii Ternateńskiej - do zabarwienia obłoczków
- Migdały
Wykonanie:
Do wiórków kokosowych dodajemy dwie łyżeczki dowolnego słodzidła (ja słodziłam erytrytolem - daje efekt baaardzo delikatnej słodyczy) i dokładnie mieszamy. W między czasie przygotowujemy esencje z Klitorii Tetrnateńskiej i dodajemy kilka łyżeczek do zabarwienia masy. Kiedy uzyskamy już błękitny kolor (trzeba uważać, żeby nie wlać za dużo esencji, żeby masa się za bardzo nie rozrzedziła) z powstałej kokosowej masy zaczynamy lepić kuleczki i do każdej wkładamy jednego migdała. Ulepione kulki wkładamy do papierków na mini muffinki ;). Obłoczki wstawiamy do zamrażalnika na kilka godz, tak żeby masa się utwardziła. Później możemy przełożyć je do lodówki. Obłoczki są idealne jako lekko słodka przekąska, albo dodatek do słodkiego śniadania :).
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz