ŚMIETANKA KOKOSOWA
Delikatna jak chmurka, słodka, ale bez dodatku cukru i innych słodzików. Nadaję się do deserów, jak i do słonych dań, np do zabielenia ulubionej zupy :)
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- woda
Wykonanie:
Wiórki kokosowe wsypujemy do garnka i zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia, podgrzewamy wiórki do momentu aż woda zacznie delikatnie parzyć palec ;).
Zagotowane wiórki wraz z wodą przelewamy do blendera kielichowego, albo blendujemy blenderem ręcznym. Odcedzamy przez gazę płynną część, a pozostałe wiórki odrzucamy do miseczki.
Przecedzoną śmietankę zamykamy w szklanym słoiku i wstawiamy do lodówki na min 2 godz. Po Tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć na górze.
Komentarze
Prześlij komentarz