BARDO ZDROWY I SMACZNY CHLEB Z SAMOPSZY NA ZAKWASIE
Mój kolejny chlebowy eksperyment zakończony sukcesem :)
Tym razem chciałam spróbować jaki będzie efekt połączenia mojego owsiano-gryczanego zakwasu z mąką z samopszy - jedną z najstarszych odmian pszenicy.
Mówiąc krótko - efekt wizualny macie na zdjęciu powyżej, a smakowy - DOSKONAŁY!
Dodatkowo mąka z samopszy jest uważana za jedną z najzdrowszych mąk. O jej licznych właściwościach zdrowotnych pisze dr Elżbieta Suchowilska z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie:
„Wysoka zawartość substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy określać mianem żywności funkcjonalnej, a nawet prozdrowotnej. Obfituje w białko (nawet do 50% więcej niż pszenica zwyczajna), które ma bardzo korzystny z punktu widzenia zdrowia skład. Zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy czy też orkiszu aminokwasy (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Aminokwasy te są egzogenne, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie – powinniśmy dostarczać je z pożywieniem."
Więcej informacji na temat tej mąki można poczytać na tej stronie: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/samopsza-opis-wlasciwosci-i-zastosowanie-zboze-samopsza-ciekawostki,22089.html
Tymczasem zdradzam przepis na ten przepyszny i zdrowy chleb :)
Składniki:
- 100 g zakwasu owsiano - gryczanego
- 90 g mąki z samopszy na zaczyn
- 300 g mąki z samopszy do wypieku chleba
- woda
Wykonanie:
ETAP 1 - ZACZYN
- Do szklanej miski przekładamy 100 g zakwasu, 90 g mąki owsianej
- Wszystko zalewamy 100 ml wody, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na blacie kuchennym na 12 godz.
ETAP 2 - WYPIEK CHLEBA
- Do zaczynu dodajemy 300 g mąki z samopszy łyżeczkę lub dwie soli oraz wodę (taką ilość, aby po wymieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
- Cisto przelewamy do blaszki, przykrywamy ściereczka i wstawiamy na noc do piekarnika.
- Rano ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy chleb przez ok 1 h (w zależności od mocy piekarnika może to być od 50 min do 1 h 20 min).
- Po upieczeniu, wyjmujemy chleb z blaszki i studzimy, a następnie zajadamy się najlepszym, bo własnoręcznie i od serca upieczonym chlebem :) <3
Komentarze
Prześlij komentarz