MASEŁKO ROŚLINNE 100 % VEGAN
Masełko... W wykonaniu jest proste jak bułka z masłem 🤣.
Potrzebujesz tylko kilku składników i blender :)
To do dzieła🤩
Składniki:
- 🥥1/2 szklanki oleju kokosowego rafinowanego bezzapachowego (chyba, ze masz ochote na smak kokosa w maśle 😉)
- 🥛1/2 szklanki mleka sojowego (najlepiej bez cukru)
- 🥑1/3 dowolnego oleju (u mnie rzepakowy, ale świetnie sprawdzi się też z awokado czy z pestek winogron)
- 🍎1 łyżeczka octu jabłkowego
- 🧂szczypta soli
Wykonanie:
Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż trochę przestygnie. Do blendera wlej mleko wraz z octem. Dodaj przestudzony ale ciągle płynny olej kokosowy, drugi olej np. rzepakowy i szczyptę soli.
Jeśli lubisz masełko z dodatkami możesz się pobawić i dodać np jakieś ulubione zioło, albo czosnek... 😋
Wszystko razem zblenduj na gęstą maślaną masę i przełóż do opakowania na masło. Wstaw do lodówki aby trochę stężało. Smaruj ulubiony chleb lub bułeczkę 🍞🥯😊
Smacznego!😊
Komentarze
Prześlij komentarz