Na parze por z jabłkiem - wersja dla wrażliwych ;)
Surówka z pora i jabłka - znany HIT! Niestety na mnie surowy por działa bardzo źle... Nie będę jednak ukrywać, że por i jabłko to połączenie doskonałe ❤️. Znalazłam złoty środek :) - por na parze z jabłkiem jest doskonały na wrażliwy żołądek, jest bardziej delikatny w smaku, ale nadal wyrazisty :)
Składniki:
- 1 por
- 1/2 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- suszona lub świeża kolendra
- sól, pieprz
- garść prażonych ziaren słonecznika
Wykonanie:
Pora oczyścić z wierzchnich liści, odciąć korzenie i twardą górną część (ciemnozielone liście), umyć, następnie pokroić w cienkie plastry i ugotować na parze. Jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazdo i pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Miękkiego z pary pora połączyć z jabłkiem, skropić sokiem z cytryny, dodać sól pieprz i łyżeczkę masła orzechowego. Wszystko razem wymieszać, na koniec posypać prażonym słonecznikiem i kolendrą.
Smacznego :).
Komentarze
Prześlij komentarz