Lody z buraka w towarzystwie pomarańczy, miechunki i mięty
Lody buraczane są naturalnie słodziutkie, zdrowe i wspaniale komponują się ze świeżymi owocami i innymi ulubionymi dodatkami. U mnie purpurowy burak połączył się z pomarańczowymi pomarańczami i miechunkami oraz zieloną świeżą miętą :)
Składniki:
- 5 średnich podłużnych buraków
- garść suszonych moreli
- 1 banan
- 1/4 szklanki mleka roślinnego - u mnie ryżowe waniliowe
- 4 ziarenka kardamonu (według uznania)
- ulubione dodatki do lodów (owoce, bakalie, itd)
Wykonanie:
Morele zalać na pół godziny wrzątkiem i pozostawić do namoczenia. Buraki upiec w piekarniku (ok 20/30 minut w 200 stopniach). Gotowe warzywko zblendować z odcedzonymi i przepłukanymi suszonymi morelami, bananem, mlekiem, i jeśli lubicie, z kardamonem. Gotową masę przełożyć do pojemnika i włożyć na noc do zamrażalnika. Następnego dnia, lub po kilku godzinach lody powinny być już gotowe. Podawać z ulubionymi dodatkami, lub jeść je w czystej postaci :D.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz