I Z GRUSZKI I Z PIETRUSZKI
"Ni z gruszki ni z pietruszki"... A może właśnie by tak zrobić na odwrót... Pomyślałam i zabrałam się do gotowania 😁...
Składniki:
- 1 korzeń pietruszki
- 1 gruszka
- dużo świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka czarnej mielonej marchwi (polecam tą: https://planteon.pl/przyprawy-swiata/suszone-warzywa/czarna-marchew-mielona)
- garść ziaren sezamu
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i podgotować na parze (wystarczy dosłownie kilka minut, tak żeby pietruszka pozostała lekko chrupiąca). W między czasie pokroić gruszkę w kostkę i posiekać natkę pietruszki. Do miseczki wcisnąć sok z cytryny, dodać czarną mieloną marchew, sól i pieprz i dobrze wymieszać. Do powstałego sosu, o przepięknej ciemnoróżowej barwie, wrzucić przygotowane wcześniej składniki. Sezam uprażyć na suchej patelni i udekorować nim powstałą sałatkę.
Danie gotowe, smacznego 💜🤗
Komentarze
Prześlij komentarz