SOS BBQ bez cukru

SOS BBQ
bez cukru

Lubię moczyć chipsy warzywne w dobrych sosach. Nie lubię za to tych gotowych, sklepowych, bo dużo w nich syfu ;) Dlatego kombinuje jak tu zrobić swój domowy wyrób, w smaku równie dobry, a może nawet i lepszy :D bo pozbawiony tych składników, które nie koniecznie są naszemu organizmowi potrzebne ;) 

Składniki:
  • 100g suszonych śliwek
  • 3 suszone morele
  • 150g świeżych przetartych pomidorów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku 
  • sól, pieprz według uznania
Wykonanie:
Suszone śliwki i morele namoczyć we wrzątku przez ok 5 min. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zblendować na gładką gęstą masę. Gotowy sos przelać do słoika i gotowe :)

Sos świetnie pasuje np z chipsami z cukinii, lub innych warzyw, albo jako dodatek do ulubionych kanapek :)  


Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty