SOS BBQ bez cukru
SOS BBQ
bez cukru
Lubię moczyć chipsy warzywne w dobrych sosach. Nie lubię za to tych gotowych, sklepowych, bo dużo w nich syfu ;) Dlatego kombinuje jak tu zrobić swój domowy wyrób, w smaku równie dobry, a może nawet i lepszy :D bo pozbawiony tych składników, które nie koniecznie są naszemu organizmowi potrzebne ;)
Składniki:
- 100g suszonych śliwek
- 3 suszone morele
- 150g świeżych przetartych pomidorów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz według uznania
Wykonanie:
Suszone śliwki i morele namoczyć we wrzątku przez ok 5 min. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zblendować na gładką gęstą masę. Gotowy sos przelać do słoika i gotowe :)
Sos świetnie pasuje np z chipsami z cukinii, lub innych warzyw, albo jako dodatek do ulubionych kanapek :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz