CURRY NA MLEKU KOKOSOWYM


Uwielbiam curry na mleku kokosowym, z dużą ilością świeżej kolendry. Ostatnio dużo eksperymentuję z dodatkami. Mieszam ze sobą różne warzywa, nie koniecznie te, z których tradycyjnie przygotowuje się te potrawę. Zawsze jednak podstawa - czyli sos pozostaje bez zmian...
Dziś podam przepis na curry, które gotowałam w plenerze...

Składniki (porcja na 2 osoby):

Sos:

  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • liście limonki kafiru
  • pasta curry (ilość według uznania) - u mnie żółta https://przepisychinskie.pl/Zolta-Pasta-Curry-400g / curry w proszku (opcja) 
  • puszka mleka kokosowego
  • sos sojowy
  • sok z cytryny/limonki/ocet jabłkowy
  • oliwa / ulubiony olej
Farsz:
  • 8 szt. szparagów
  • pęczek rzodkiewki
  • czerwona papryka
  • świeża kolendra / koperek
  • ulubiony ryż 
Wykonanie: 

Na odrobinie oliwy lub oleju zeszklij pokrojoną w cienkie plastry cebulę, posiekany drobno czosnek i papryczkę chili. Dodaj trochę soli i pieprzu. W między czasie, w garnku zacznij gotować ryż. Gdy cebula wraz z czosnkiem się zeszkli wlej 1/4 puszki mleka kokosowego, dodaj pastę curry, pokruszone liście limonki kafiru, dwie łyżeczki sosu sojowego, odrobine soku z limonki/cytryny, lub łyżeczkę octu jabłkowego i wszystko razem wymieszaj. Następnie wrzuć pokrojone szparagi i rzodkiewkę i dolej resztę mleka kokosowego. Gotuj do momentu aż warzywa zrobią się al dente, a . Na koniec posiekaj kolendrę lub koperek (tym razem nie miałam pod ręką kolendry, a koperek świetnie się sprawdził, dodał potrawie świeżości ;) ).
Wyłóż ryż na talerz, polej go warzywno - mlecznym sosem i obsyp świeżym ziołem :)
Rozkoszuj się orientalnym smakiem tajskiego curry :)

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty