CURRY NA MLEKU KOKOSOWYM
Uwielbiam curry na mleku kokosowym, z dużą ilością świeżej kolendry. Ostatnio dużo eksperymentuję z dodatkami. Mieszam ze sobą różne warzywa, nie koniecznie te, z których tradycyjnie przygotowuje się te potrawę. Zawsze jednak podstawa - czyli sos pozostaje bez zmian...
Dziś podam przepis na curry, które gotowałam w plenerze...
Składniki (porcja na 2 osoby):
Sos:
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- liście limonki kafiru
- pasta curry (ilość według uznania) - u mnie żółta https://przepisychinskie.pl/Zolta-Pasta-Curry-400g / curry w proszku (opcja)
- puszka mleka kokosowego
- sos sojowy
- sok z cytryny/limonki/ocet jabłkowy
- oliwa / ulubiony olej
Farsz:
- 8 szt. szparagów
- pęczek rzodkiewki
- czerwona papryka
- świeża kolendra / koperek
- ulubiony ryż
Wykonanie:
Na odrobinie oliwy lub oleju zeszklij pokrojoną w cienkie plastry cebulę, posiekany drobno czosnek i papryczkę chili. Dodaj trochę soli i pieprzu. W między czasie, w garnku zacznij gotować ryż. Gdy cebula wraz z czosnkiem się zeszkli wlej 1/4 puszki mleka kokosowego, dodaj pastę curry, pokruszone liście limonki kafiru, dwie łyżeczki sosu sojowego, odrobine soku z limonki/cytryny, lub łyżeczkę octu jabłkowego i wszystko razem wymieszaj. Następnie wrzuć pokrojone szparagi i rzodkiewkę i dolej resztę mleka kokosowego. Gotuj do momentu aż warzywa zrobią się al dente, a . Na koniec posiekaj kolendrę lub koperek (tym razem nie miałam pod ręką kolendry, a koperek świetnie się sprawdził, dodał potrawie świeżości ;) ).
Wyłóż ryż na talerz, polej go warzywno - mlecznym sosem i obsyp świeżym ziołem :)
Rozkoszuj się orientalnym smakiem tajskiego curry :)
Wyłóż ryż na talerz, polej go warzywno - mlecznym sosem i obsyp świeżym ziołem :)
Rozkoszuj się orientalnym smakiem tajskiego curry :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz