WEGAŃSKI SMALEC
A teraz coś dla kochających coś trochę tłustszego... wegański smalec w mojej rodzinie zrobił w tym roku furorę, a zwłaszcza wśród największych mięsożerców :D
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub 1 puszka
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 biała cebula
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 3 lub więcej (w zależności jak bardzo lubisz skwarki ;) ) granulatu sojowego
- sól
- dużo świeżego zmielonego pieprzu (czarnego lub kolorowego)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Wykonanie:
Cebulę obierz i posiekaj. Jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlej oliwę, a następnie dodaj cebulę z jabłkiem i mieszaj przez ok 5 min. Następnie dodaj posiekany czosnek i granulat sojowy.
Fasolę zblenduj na gładką pastę dodając odrobinę wody, po to żeby pasta nie wyszła za gęsta. Usmażoną cebulę wraz z jabłkiem przełóż do miski, dodaj fasolę i wszystko razem dobrze wymieszaj. Całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec jeszcze raz wszytsko dokładnie wymieszaj.
Jedz z ulubionym chlebem i koniecznie w towarzystwie kiszonego ogórka :D
Smacznego!
To jest mistrzostwo świata😋
OdpowiedzUsuń