WEGAŃSKI SMALEC


A teraz coś dla kochających coś trochę tłustszego... wegański smalec w mojej rodzinie zrobił w tym roku furorę, a zwłaszcza wśród największych mięsożerców :D


Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub 1 puszka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 biała cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 lub więcej (w zależności jak bardzo lubisz skwarki ;) ) granulatu sojowego
  • sól
  • dużo świeżego zmielonego pieprzu (czarnego lub kolorowego)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Wykonanie:

Cebulę obierz i posiekaj. Jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlej oliwę, a następnie dodaj cebulę z jabłkiem i mieszaj przez ok 5 min. Następnie dodaj posiekany czosnek i granulat sojowy. 
Fasolę zblenduj na gładką pastę dodając odrobinę wody, po to żeby pasta nie wyszła za gęsta. Usmażoną cebulę wraz z jabłkiem przełóż do miski, dodaj fasolę i wszystko razem dobrze wymieszaj. Całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec jeszcze raz wszytsko dokładnie wymieszaj. 
Jedz z ulubionym chlebem i koniecznie w towarzystwie kiszonego ogórka :D 

Smacznego! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty