ŚMIETANKA KOKOSOWA


Delikatna jak chmurka, słodka, ale bez dodatku cukru i innych słodzików. Nadaję się do deserów, jak i do słonych dań, np do zabielenia ulubionej zupy :)

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych 
  • woda
Wykonanie:

Wiórki kokosowe wsypujemy do garnka i zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia, podgrzewamy wiórki do momentu aż woda zacznie delikatnie parzyć palec ;). 
Zagotowane wiórki wraz z wodą przelewamy do blendera kielichowego, albo blendujemy blenderem ręcznym. Odcedzamy przez gazę płynną część, a pozostałe wiórki odrzucamy do miseczki. 
Przecedzoną śmietankę zamykamy w szklanym słoiku i wstawiamy do lodówki na min 2 godz. Po Tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć na górze. 
Z pozostałych wiórków kokosowych możemy ulepić kokosowe obłoczki :)

Smacznego! :)  

Komentarze

Popularne posty