CHRUPIĄCE CHIPSY Z KRÓLA ZIEMNIAKA
A może by tak coś schrupać?
Oto receptura na cudownie chrupiące i cieniutkie chipsy ziemniaczane :)
Składniki na 1 porcje (duża miska):
Oto receptura na cudownie chrupiące i cieniutkie chipsy ziemniaczane :)
Składniki na 1 porcje (duża miska):
- 2 duże ziemniaki
- łyżka oliwy
- sól
- suszony rozmaryn
- suszona ostra papryczka
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić nożem, mandoliną lub obieraczką na bardzo cienkie plasterki (ok. 1 cm). Pokrojonego ziemniaka wrzucić do zimnej wody i zostawić na 10 min w celu usunięcia nadmiaru skrobi. Po tym czasie wylać wodę i powtórzyć proces na kolejne 10 min. Czekając na ziemniaki piekarnik nastawić na 200 stopni. W misce wymieszać oliwę z przyprawami. Kiedy ziemniaki się już wypłuczą, wysuszyć je na ręczniku papierowym i przerzucić do miski z oliwą. Dobrze wymieszać :).
Plasterki wyłożyć w piekarniku jeden obok drugiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia na 150 stopni, włączyć termoobieg i pozostawić na ok. 8-10 min aby chipsy nabrały chrupkości :).
Gotowe chipsy, przełożyć do miski i chrupać do woli!
Smacznego :)!
Komentarze
Prześlij komentarz