PLATANOWE CHIPSY

PLATANOWE CHIPSY 


Platany - zielone ziemniaczane banany. Posiadają masę wartości odżywczych dla naszego organizmu. Dla chętnych szczegółowej wiedzy w tym temacie odsyłam na te stronę: https://krokdozdrowia.com/zielone-platany-7-korzysci-zdrowia/
Chipsy te są świetną alternatywą dla chrupiących przekąsek takich  jak sklepowe chipsy czy orzeszki. Chrupią i smakują tak samo dobrze, ale przy tym nie zawierają w składzie tłuszczu, białego cukru i innych szkodliwych dla naszego organizmu składników :)
Poniżej dla porównania przykładowy skład chipsów typu "Lays": (ziemniaki, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy w zmiennych proporcjach), preparat aromatyzujący [sól, bułka tarta pszenna, papryka w proszku, cukier, fruktoza, maślanka w proszku z mleka, cebula w proszku, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty, czosnek w proszku, barwnik (ekstrakt z papryki), mączka chleba świętojańskiego, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy)

Ja lubię w kuchni minimalizm i dlatego chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszne chrupiące, beztłuszczowe chipsy z zielonych bananów :) 

Składniki na porcję dla 2 osób:
  • 1 platan
  • sól/chilli/inne przyprawy według uznania do smaku



Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Platana przekrajamy na pół i nacinamy skórkę wzdłuż, żeby łatwiej było go obrać. Następnie kroimy na cienkie plasterki (im cieńsze tym bardziej chrupiące chipsy, grubsze mogą być bardziej gumiaste). Plastry układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posypujemy dowolnymi przyprawami. Pieczemy przez ok 15/20 min od czasu do czasu zaglądając na piekarnika i kontrolując, żeby się nie zwęgliły :D Każdy piekarnik ma trochę inną moc, więc warto za pierwszym razem być bardziej czujnym ;).
Jeść ciepłe lub zimne (smakują i tak i tak :D).

Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty