TOFU a'la ŚLEDŹ
TOFU a'la ŚLEDŹ
Idealna opcja dla wegan na świąteczny stół. Smakuje jak najprawdziwszy śledź!
Składniki (1 duży słoik)
- 1 opakowanie tofu naturalnego (180 - 200g)
- 1,5 szklanki wody
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1,5 łyżki różowej soli himalajskiej
- 1 czerwona cebula
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 ziarenka jałowca
- garść glonów Wakame (według uznania)
Wykonanie:
Wodę z octem, solą i glonami wlewamy do garnuszka i podgrzewamy aż do rozpuszczenia soli i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w piórka a tofu w plasterki. Na dnie słoika układamy warstwę cebuli, kładziemy dwa liście laurowe, 1-2 ziarenka ziela angielskiego i 1-2 ziarenka jałowca i połowę tofu. Następnie na tofu układamy kolejną warstwę cebuli i dodajemy resztę przypraw i układamy resztę tofu. Na koniec zakrywamy tofu resztą cebuli i wszystko zalewamy ostudzoną marynatą. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na 24h.
Śledzia stawiamy na wigilijnym stole i pałaszujemy wraz z całą rodziną! ;)
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz