Gryczana pasta do smarowania z pomidorami
W wielu miejscach można dziś przeczytać, że kasza gryczana, a zwłaszcza biała, niepalona posiada ogrom właściwości i wartości. Żeby nie mnożyć i nie powtarzać informacji, odsysłam na te stronę: https://oliwka24.pl/kasza-gryczana/ ;)
Ja za to chętnie podzielę się moim nowym eksperymentem smakowym :)
Składniki:
- 100 g białej, niepalonej kaszy gryczanej
- sok z 1/2 cytryny
- 2/3 pomidory/puszka pomidór
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- liść laurowy
- suszona kolendra
- przyprawa suszony pomidor z czosnkiem do posypania
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną przepłukać pod zimną wodą i ugotować (ok. 13/15 min od zawrzenia wody). Jeśli używamy świeżych pomidorów, mozna je sparzyć i obrać ze skórki. Ziarna kolendry i liść laurowy utrzeć w modzierzu. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek z solą i pieprzem. Wszystkie składniki razem z wyciśnietym sokiem z połówki cytryny zblendować na gładką masę. Pastę przełożyć do miseczki i posypać przyprawą z suszonych pomidorów według uznania ;)
Jeść jako pasta do chleba, liścia sałaty czy innego warzywa ;)
Z pasty można upiec rownież pyszne kotleciki! Przepis pojawi się w następnym poście.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz