Gryczana pasta do smarowania z pomidorami


W wielu miejscach można dziś przeczytać, że kasza gryczana, a zwłaszcza biała, niepalona posiada ogrom właściwości i wartości. Żeby nie mnożyć i nie powtarzać informacji, odsysłam na te stronę: https://oliwka24.pl/kasza-gryczana/ ;)
Ja za to chętnie podzielę się moim nowym eksperymentem smakowym :)

Składniki:


  • 100 g białej, niepalonej kaszy gryczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2/3 pomidory/puszka pomidór
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • suszona kolendra
  • przyprawa suszony pomidor z czosnkiem do posypania  
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę gryczaną przepłukać pod zimną wodą i ugotować (ok. 13/15 min od zawrzenia wody). Jeśli używamy świeżych pomidorów, mozna je sparzyć i obrać ze skórki. Ziarna kolendry i liść laurowy utrzeć w modzierzu. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek z solą i pieprzem. Wszystkie składniki razem z wyciśnietym sokiem z połówki cytryny zblendować na gładką masę. Pastę przełożyć do miseczki i posypać przyprawą z suszonych pomidorów według uznania ;)

Jeść jako pasta do chleba, liścia sałaty czy innego warzywa ;) 

Z pasty można upiec rownież pyszne kotleciki! Przepis pojawi się w następnym poście.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty