JESIENNA SURÓWKA Z MARCHEWKI I SZPINAKU Z MASŁEM ORZECHOWYM I KASZTANAMI
Jesień i jesienne kolory...Marchewka - soczysty pomarańczowy kolor - jak najbardziej! Szpinak - zieleń - jeszcze gdzie nie gdzie się przebija, a więc też pasuje ;) Kasztany i masło orzechowe - dwa odcienie brązu - idealnie się wpisują w jesienną barwę. A więc do dzieła!
Składniki:
- marchewka
- garść świeżych liści szpinaku
- kilka sztuk kasztanów
- łyżeczka masła orzechowego
- sok z 1/2 cytryny
- zielona natka pietruszki
- sól/pieprz do smaku
Wykonanie:
Liście szpinaku opłukać w zimnej wodzie i wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce na małych lub średnich oczkach. Kasztany ponacinać na krzyż po wypukłej stronie i uprażyć na suchej patelni. Do miski ze szpinakiem i marchewką wcisnąć sok z 1/2 cytryny, dodać łyżeczkę masła orzechowego, dodać sól pieprz do smaku. Kiedy kasztany się uprażą, obrać ze skórki i wkroić do surówki. Wymieszać wszystkie składniki a na koniec oprószyć poszatkowaną zieloną natką pietruszki :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz