JESIENNA SURÓWKA Z MARCHEWKI I SZPINAKU Z MASŁEM ORZECHOWYM I KASZTANAMI


Jesień i jesienne kolory...Marchewka - soczysty pomarańczowy kolor - jak najbardziej! Szpinak - zieleń - jeszcze gdzie nie gdzie się przebija, a więc też pasuje ;)  Kasztany i masło orzechowe - dwa odcienie brązu - idealnie się wpisują w jesienną barwę. A więc do dzieła!

Składniki:
  • marchewka
  • garść świeżych liści szpinaku
  • kilka sztuk kasztanów
  • łyżeczka masła orzechowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • zielona natka pietruszki 
  • sól/pieprz do smaku
Wykonanie:
Liście szpinaku opłukać w zimnej wodzie i wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce na małych lub średnich oczkach. Kasztany ponacinać na krzyż po wypukłej stronie i uprażyć na suchej patelni. Do miski ze szpinakiem i marchewką wcisnąć sok z 1/2 cytryny, dodać łyżeczkę masła orzechowego, dodać sól pieprz do smaku. Kiedy kasztany się uprażą, obrać ze skórki i wkroić do surówki. Wymieszać wszystkie składniki a na koniec oprószyć poszatkowaną zieloną natką pietruszki :)

Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty