Domowe masło orzechowe

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE


Uwielbiam masło orzechowe! Jest świetnym dodatkiem do owocowych śniadań, lodów, ciast,  słodko - pikantnych azjatyckich sosów. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba lub wafli i oczywiście jest cudownie smaczne samo w sobie, ale tu trzeba uważać żeby się nie rozpędzić i nie wyjeść od razu całego słoika łyżeczką :D

Składniki:

  • orzechy arachidowe ze skórką - ilość dowolna, u mnie cała blacha do pieczenia
  • opcjonalnie mleko roślinne lub woda, do lepszego zblendowania, jeśli macie słaby blender tak jak ja ;)
Wykonanie: 
Orzechy wykładam na blachę do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 15 min. Po tym czasie, wyjmuję je, studzę i obieram ze skórki. 
 Obrane orzechy przekładam do wysokiego naczynia, dodaje odrobinę mleka roślinnego, lub wody, po to aby orzechy łatwiej się zblendowały.  Jeśli macie wysokiej jakości blender lub robota kuchennego prawdopodobnie poradzi sobie z orzechami bez potrzeby dodania płynu. 
Blendu Blendu do momentu aż powstanie gęsta, jednolita masa i masło gotowe! Wystarczy przełożyć do słoika i schować do lodówki :)

Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty