WEGE TWARÓG
Wege Twaróg
Wyjątkowo prosty wegański twaróg, szybki w przygotowaniu i na dodatek składający się tylko z dwóch składników + ewentualne dodatki ;) Chcecie poznać jego sekret? Oto i on:
Składniki:
- 1 l. mleka sojowego
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- sól, pieprz,
- czosnek (według uznania)
- szczypiorek lub inne ulubione świeże zioła bądź dodatki - u mnie meksykańska kolendra i tajska bazylia. Dobrze będzie się też komponować świeży drobno pokrojony ogórek lub rzodkiewka :)
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko sojowe i podgrzewać na małym ogniu. Do mleka wycisnąć porządnie cały sok z cytryn ;) i mieszać przez kilka minut aż zaczną wytrącać się mniejsze lub większe grudki - nasz twaróg :D.
Mleko przelać przez tetrę, gazę lub sito z bardzo malutki oczkami i oddzielić wodę od serka. Otrzymaną masę przetrzymać jeszcze przez 15 min w tetrze, gazie lub na sitku. Po tym czasie mozna już przerzucić "ser" do miski, doprawić według uznania i wypełnić ulubionymi świeżymi dodatkami w postaci ziół lub warzyw.
Twaróg można zjeść z chlebem, z warzywami, lub po prostu samotnie łyżeczką ;)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz