Thai Vegan Salad

THAI VEGAN SALAD


Kochasz smak i zapach azjatyckich, aromatycznych i świeżych ziół? 
Lubisz eksperymentować w kuchni i łączyć produkty z produktami, których jeszcze ze sobą nie łączyłeś? I na koniec jeszcze jakaś fikuśna dekoracja... :) Ja kocham... 
I ostatnio spreparowałam taką oto sałatkę...

Składniki:

  • zielona sałata (u mnie masłowa)
  • świeża tajska kolendra (dużo)
  • świeża meksykańska kolendra (dużo)
  • świeża tajska bazylia (dużo)
  • granulat sojowy ok. 3 łyżeczki
  • 1 duża łyżka pasty miso
  • suszona cebula
  • suszony koperek (opcjonalnie)
  • sok z połówki cytryny
do dekoracji:
  • kilka orzeszków lotosu
  • nitki papryczki chilli
    Dobre, aromatyczne zioła można kupić w azjatyckim sklepie na tyłach Hali Mirowskiej :)
Wykonanie:

Zieloną sałatę umyć i podrzeć na mniejsze kawałki. Wszystkie zioła posiekać i wrzucić do miski z sałatą i skropić sokiem z cytryny. 
Do garnka wlać pół szklanki gorącej wody, rozpuścić w tym pastę miso i wsypać granulat sojowy, dodać suszoną cebule (ja sypie zawsze "na oko"i suszony koperek ). Wszystko mieszać i gotować do momentu aż granulat wciągnie całą wodę i powstanie konsystencja a'la mięsna... ;). W oddzielnym garnku zagotować wodę i wrzucić do niej orzechy lotosu. Orzechy gotujemy od kilku do kilkunastu minut, tak aby zmiękły. 
Kiedy już wszystkie elementy sałatki będą gotowe, wystarczy do zielonej części wrzucić sojowe mielone, wymieszać.Udekorować orzeszkami lotosu i czerwonymi nitkami papryczki chilli. 

Teraz nie pozostaje nic więcej jak delektować się smakiem Azji :) 


Komentarze

Popularne posty