JESIENNE KISZONE, NA SŁODKO - OSTRO DOPRAWIONE

JESIENNE KISZONE, NA SŁODKO - OSTRO DOPRAWIONE

Nadeszła jesień... Mimo, że w tym roku mamy to szczęście, że jej początek rozpieszcza nas jeszcze letnimi promieniami słońca, to jednak pojawiają się już typowo jesienne załamania pogody. Szare, zimne, deszczowe dni... W tym czasie tak dobrze smakuje wszystko co kwaśne, bogate w dużą ilość witaminy C :D
Tak więc ja już z ogórków małosolnych przerzuciłam się na ogórki kiszone i podzielić się chciałam prostym przepisem na smakowitą słodko - ostrą sałatkę z "kiszońcami" w roli głównej! ;)
Rozpocząć z nią dzień to czysta przyjemność ;)

Składniki:

  •  ogórki kiszone (ilość dowolna, uzależniona zapotrzebowaniem na witamine C ;), u mnie dwa)
  • suszona morelka
  • garść dowolnych orzechów
  • garść ziaren sezamu
  • ostra czuszka
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • kropla mleka roślinnego
  • łyżeczka masła orzechowego 
Wykonanie: 
Ogórki i suszoną morelkę pokroić w kostkę. Orzechy wraz z ziarnami sezamu uprażyć na suchej patelni. W oddzielnym naczyniu zmieszaj masło orzechowe z mlekiem i przyprawami. Gotowy orzechowy słodko - ostry sos dodaj do ogórków i posyp "prażonkami" ;).
Jedz powoli i rozkoszuj się połączeniem smaków :)

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty