Wegańskie TAJCURRY na mleku... ryżowym :)
Przyszła ochota na ciepłe, rozgrzewające tajskie curry. W lodówce warzywek dużo, przyprawy są, ale brak mleka kokosowego. Do sklepu wychodzić się nie chce, zresztą po co wydawać znowu pieniądze? Mam przecież mleko ryżowe... "Coś wykombinuje" - pomyślałam i tak zrobiłam... ;)
Składniki (porcja dla 2 osób):
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- marchewka
- ogórek gruntowy
- ogórek małosolny
- ryż (gramatura według indywidualnych preferencji ;) )
- 1/2 szklanki mleka ryżowego (można dolać więcej, wg. uznania)
- 1/2 soku z limonki
- suszone liście limonki kafiru
- świeża kolendra
- curry w proszku
- sól
- pieprz
- liście pandanu
- woda/dowolna oliwa/dowolny olej
Wykonanie:
Na patelni rozlej wodę/oliwę/olej (według uznania). Kiedy to, co wylejesz na patelnię będzie już rozgrzane, możesz wrzucić na to pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Dodaj trochę soli i pieprzu. Jak cebula się zeszkli dorzuć posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. W między czasie, w garnku zacznij gotować ryż wraz z liśćmi pandanu - ta roslina nada ryżowi typowo azjatycki aromat :D.
Następnie pokrój w cienkie plasterki marchewkę, ogórki w kostkę i dodaj na patelnie. Teraz podlej warzywka mlekiem ryżowym. Dodaj kilka pokruszonych liści limonki kafiru ( ja daje dużo, ok 4/5 liści), wyciśnij sok z limonki, dodaj soli, pieprzu i mieszanki curry. Duś pod przykryciem do momentu aż marchewka zrobi się al dente, a mleko trochę odparuje. Na koniec posiekaj kolendrę.
Wyłóż ryż na talerz, polej go warzywno - mlecznym sosem i obsyp świeżą kolendrą :)
Rozkoszuj się orientalnym smakiem tajskiego curry :)
Wyłóż ryż na talerz, polej go warzywno - mlecznym sosem i obsyp świeżą kolendrą :)
Rozkoszuj się orientalnym smakiem tajskiego curry :)
Jeśli do posiłku lubisz sączyć dobry alkohol, polecam dobre, czerwone, wytrawne wino ;)
Jak zawsze życzę SMACZNEGO :)!
Ps. Na zdjęciu widoczne miseczki z GRZYBAMI AZJATYCKIMI - super chrupiący dodatek do dania - napisze o nich w kolejnych poście :)
Ps. Na zdjęciu widoczne miseczki z GRZYBAMI AZJATYCKIMI - super chrupiący dodatek do dania - napisze o nich w kolejnych poście :)
Komentarze
Prześlij komentarz