Jak zatrzymać lato ... chrupiące chipsy jabłkowe
Najlepsze, najsmaczniejsze, najbardziej soczyste jabłka rosną na polu latem... Jak tylko widzę jakąś dziko rosnącą jabłoń dosłownie dostaje szału i chciałabym od razu wszystkie jej owoce zjeść, albo przynajmniej wszystkie pozrywać i mieć zapas na cały rok. Nie ma nic lepszego od dziko rosnących owoców i warzyw...
Dlatego właśnie jedną taką jabłonkę w tym roku troszkę obskubałam ;). Wiadomo, wszystkich owoców od razu nie przejem, a dać im zgnić?! O zgrozo! Zatem urodziło mi się w głowie kilka pomysłów jak można je zatrzymać na dłużej...
Oto jeden z nich:
CHRUPIĄCE, BARDZO SŁODKIE, CHIPSY JABŁKOWE
Składniki:
- duuuużo polnych, twardych, soczystych jabłek
Wykonanie:
Jabłka dokładnie umyj. Przekroj na ćwiartki i wykrój środek. Pokrój na cienkie plastry. Włóż do piekarnika na ok 3 godz i susz w temperaturze 80 - 100 stopni z termoobiegiem. Czas suszenia zależy od sprzętu jaki posiadacie. Może okazać się, że u niektórych z Was trzeba będzie suszyć nieco dłużej, albo krócej, także polecam raz na jakiś czas sprawdzić chrupkość chipsów ;).
Uważajcie tylko, żeby nie zjeść wszystkich chipsów od razu. Zachowajcie sobie trochę smaku lata na jesienne i zimowe dni... ;)
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz