NIEBIAŃSKIE RISOTTO W CUKINIOWYM WNĘTRZU


Co powiecie na niebiekie risotto z białą kokosową cukinią i kiszoną różowiutką rzodkiewką? Brzmi mniamniuśnie, prawda? 
To do dzieła!

Składniki: 
  • Okrągła cukinia
  • 100 g konjackowego ryżu - u mnie ten
  • kilka kwiatków Klitorii Ternateńskiej - naturalny niebieski barwnik
  • kilka łyżek mleka kokosowego
  • dwie kiszone rzodkiewki
  • świeża kolendra
  • suszone płatki czosnku
  • suszona cebula
  • czuszka
  • sos sojowy lub szczypta soli
Wykonanie: 
Konjackowy ryż przepłucz pod zimną wodą, a następnie gotuj przez ok 5-7 min wraz z kwiatkami, aby zabarwić go na niebiesko. Cukinii odetnij "pokrywkę" i wydrąż środek,tak aby powstała miseczka. . Na patelnie lub do rondelka wlej kilka łyżek gęstego mleczka kokosowego. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę i duś przez kilka minut w mleczku wraz z płatkami czosnku (można je utrzeć w moździerzu, lub pokruszyć na drobniejsze kawałki), suszoną cebulą, sosem sojowym i czuszką. Gotowy makaron przełóż do cukiniowej miseczki polej farszem z kokosowej cukinii. Na koniec pokrój w kosteczkę kiszone rzodkiewki, posiekaj kolendrę i udekoruj swoje niebiańskie risotto :)



Smacznego :) 

Komentarze

Popularne posty