NIEBIAŃSKIE RISOTTO W CUKINIOWYM WNĘTRZU
Co powiecie na niebiekie risotto z białą kokosową cukinią i kiszoną różowiutką rzodkiewką? Brzmi mniamniuśnie, prawda?
To do dzieła!
Składniki:
- Okrągła cukinia
- 100 g konjackowego ryżu - u mnie ten
- kilka kwiatków Klitorii Ternateńskiej - naturalny niebieski barwnik
- kilka łyżek mleka kokosowego
- dwie kiszone rzodkiewki
- świeża kolendra
- suszone płatki czosnku
- suszona cebula
- czuszka
- sos sojowy lub szczypta soli
Wykonanie:
Konjackowy ryż przepłucz pod zimną wodą, a następnie gotuj przez ok 5-7 min wraz z kwiatkami, aby zabarwić go na niebiesko. Cukinii odetnij "pokrywkę" i wydrąż środek,tak aby powstała miseczka. . Na patelnie lub do rondelka wlej kilka łyżek gęstego mleczka kokosowego. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę i duś przez kilka minut w mleczku wraz z płatkami czosnku (można je utrzeć w moździerzu, lub pokruszyć na drobniejsze kawałki), suszoną cebulą, sosem sojowym i czuszką. Gotowy makaron przełóż do cukiniowej miseczki polej farszem z kokosowej cukinii. Na koniec pokrój w kosteczkę kiszone rzodkiewki, posiekaj kolendrę i udekoruj swoje niebiańskie risotto :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz