KONFITURA RÓŻANA
Smak i zapach tej konfitury kojarzy mi się mocno z dzieciństwem, z czymś bardzo miłym i przyjemnym, z latem, słońcem, działką...
Postanowiłam zamknąć te wspomnienia w słoiczku, żeby móc do nich częściej wracać ;)
Składniki:
- dużo płatków róży, ważne żeby miały intensywny zapach (najwięcej ile uda Ci się nazrywać )
- dowolne słodzidło (ilość wg uznania, tak żeby było dla Ciebie wystarczająco słodkie ;) )
Wykonanie:
Płatki róż możesz opłukać w letniej wodzie i obsuszyć na ręczniku papierowym. Ucierać z dowolnym słodzidłem, najlepiej w moździerzu, ale jeśli nie masz, możesz też użyć do tego blendera. Jeśli blendujesz to nie na bardzo gładką masę.
Gotową konfiturę przełóż do słoiczka i ciesz się zapachem i smakiem dzieciństwa kiedy tylko masz na to ochotę :)
Świetnie pasuje do lodów, lemoniad, ciast...
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz