Regiis Asparagi - Królewskie Szparagi
Sezon szparagowy rozpoczęty!
Jakie to warzywo jest majestatyczne, wyglądem przypomina królewskie berło.
W smaku bardo delikatne, lekko słodkawe, kremowe, ale upieczone jednocześnie delikatnie chrupią...
Dobrze smakują sote, ale wspaniale komponują się też z różnymi dodatkami.
Królewska sałatka szparagowa
Składniki:
- 250 g zielonych szparagów
- 1 zielony ogórek
- natka pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól / 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku / 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
Wykonanie:
Szparagi umyć, obciąć twardą część nóżki. Blachę do pieczenia wyścielić papierem i ułożyć na niej szparagi. Można je skropić oliwą jeśli ktoś lubi i obsypać delikatnie solą. Ja osobiście zapiekam je bez niczego. Piekarnik rozgrzać do 180 / 200 stopni i piec przez ok 20 min, aż nasze warzywo stanie się delikatnie miękkie i zarumieni się. Gotowe szparagi pokroić w krótkie słupki, ogórka w kostkę, posiekać natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, sól lub sos sojowy i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać.
Delektować się królewskim smakiem :)
Jeśli masz ochotę na kolejną szparagową potrawę to zajrzyj tu :)
Jeśli masz ochotę na kolejną szparagową potrawę to zajrzyj tu :)
Komentarze
Prześlij komentarz