Kotleciki - cieciorka i bataciki
Niby kotleciki a'la falafele, ale jednak skład nie ten sam ;) słodycz batata i sezamu w połączeniu z cieciorką, czosnkiem i garam masala daje nowy ciekawy smak. Dla mnie one są wytrawne z nutą słodyczy, ale moja znajoma określiła je jako "piernikowe". Sami spróbujcie ;)
Składniki (na blachę średnich kotlecików, ok 15 szt.):
- puszka ciecierzycy
- 1 ugotowany batat
- dużo świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 czuszka (optymalnie)
- sól
- pieprz
- ziarna sezamu
Wykonanie:
Do blendera wrzucić wszystkie składniki oprócz sezamu i zblendować na gładką masę. Zwilżonymi ciepłą wodą rękami formować kotleciki, a na końcu obtoczyć je w sezamie. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec z termoobiegiem 180 - 200 stopni przez ok 30/40 min w zależności od wielkości kotlecików, lub mocy naszego piekarnika ;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz