Kotleciki - cieciorka i bataciki


Niby kotleciki a'la falafele, ale jednak skład nie ten sam ;) słodycz batata i sezamu w połączeniu z cieciorką, czosnkiem i garam masala daje nowy ciekawy smak. Dla mnie one są wytrawne z nutą słodyczy, ale moja znajoma określiła je jako "piernikowe". Sami spróbujcie ;)

Składniki (na blachę średnich kotlecików, ok 15 szt.):

  • puszka ciecierzycy
  • 1 ugotowany batat
  • dużo świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 czuszka (optymalnie)
  • sól
  • pieprz
  • ziarna sezamu
Wykonanie:
Do blendera wrzucić wszystkie składniki oprócz sezamu i zblendować na gładką masę. Zwilżonymi ciepłą wodą rękami formować kotleciki, a na końcu obtoczyć je w sezamie. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec z termoobiegiem 180 - 200 stopni przez ok 30/40 min w zależności od wielkości kotlecików, lub mocy naszego piekarnika ;)

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty