CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ
Bezglutenowy, super prosty, zdrowy, ale przede wszystkim bardzo smaczny CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ. Bazą jest biała niepalona kasza gryczana, woda i sól. Dla mnie najfajniejsze w tym przepisie jest to, że im bardziej uruchomimy naszą wyobraźnie, tym więcej możemy zrobić wariantów smakowych. Także bawcie się, eksperymentujcie, smakujcie!
Składniki na bazę (na dwie małe keksówki):
• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 3 łyżeczki soli (u mnie różowa himalajska)
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia
• 3 łyżeczki soli (u mnie różowa himalajska)
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia
Wykonanie:
Kaszę najpierw należy opłukać, przełożyć do miski/garnka i zalać wodą (700 ml). Odstawić na noc. W tym czasie ziarna napęcznieją, mogą zacząć się delikatnie lepić, a na wierzchu może utworzyć się pianka.
Następnego dnia kaszę przemieszać, uzupełnić wodą, którą przez noc wypiła (ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną warstwą wody.) i odstawić na cały dzień.
Wieczorem należy odcedzić klejącą kaszę z wody i zblendować na pół gładko. Dodać sól i wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, nakryj ściereczką i umieść w zimnym piekarniku na całą noc.
Rano wystarczy już tylko rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec chleb przez ok 50/60 min (w zależności od szybkości rozgrzewania się naszego piekarnika).
Gotowy wyjąć z pieca, ostudzić i....
JEŚĆ! :)
Moje dotychczasowe warianty smakowe (:
- chleb w stylu włoskim: suszone pomidory, oliwki, bazylia
- chleb z nutą słodyczy: orzechy włoskie/laskowe, żurawina/suszone śliwki/suszone morele/figi/daktyle
- chleb z ziarnami: słonecznik/dynia/chia/siemie lniane/sezam
- chleb z czarnuszką
Jeśli wymyślicie jeszcze jakieś ciekawe kompozycje smakowe, podzielcie się w komentarzach :)
Jestem ciekawa Waszych pomysłów!
Komentarze
Prześlij komentarz