Blue Noodle

Niebieskie kluski! Jak ja lubię ten kolor! Od kiedy weszłam w posiadanie "magicznego" niebieskiego składnika mogłabym barwić wszystko na ten kolor. Muszę tylko znaleźć odpowiednie produkty, które da się dobrze zabarwić... Oto prosty przepis na niebiańskie kluski ;)

Składniki:

  • 100 g makaronu SHIRATAKI KONJAC (bezglutenowy) 
  • garść suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej
  • 1/2 szklanki wody
  • 50g roszponki
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka octu ryżowego
  • ostra papryczka
  • świeża kolendra
  • garść słonecznika
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Wykonanie:
Makaron opłukać zimną wodą i zagotować w 1/2 szklanki wody wraz z kwiatami. Gotować ok 3-4 min. Po tym czasie makaron powinien przyjąć ładną niebieską barwę. Na talerz wrzucić roszponkę, posiekaną ostrą papryczkę, kolendrę. Podlać octem ryżowym i sosem sojowym i wymieszać. Makaron odcedzić z wody (niebieską wodę możemy przelać do kubeczka i wykorzystać do kolejnego barwienia) i wyłożyć na sałatkę. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika i płatkami drożdżowymi. 

Koniecznie zrobić zdjęcie niebieskiej potrawy na pamiątkę :D Można też podzielić się nim w komentarzu pod postem ;)




Po wymieszaniu, makaron wejdzie w reakcję z kwaśnym octem ryżowym, który zacznie zmieniać jego barwę na fioletową i różową :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty