Blue Noodle
Niebieskie kluski! Jak ja lubię ten kolor! Od kiedy weszłam w posiadanie "magicznego" niebieskiego składnika mogłabym barwić wszystko na ten kolor. Muszę tylko znaleźć odpowiednie produkty, które da się dobrze zabarwić... Oto prosty przepis na niebiańskie kluski ;)
Składniki:
Składniki:
- 100 g makaronu SHIRATAKI KONJAC (bezglutenowy)
- garść suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej
- 1/2 szklanki wody
- 50g roszponki
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka octu ryżowego
- ostra papryczka
- świeża kolendra
- garść słonecznika
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Wykonanie:
Makaron opłukać zimną wodą i zagotować w 1/2 szklanki wody wraz z kwiatami. Gotować ok 3-4 min. Po tym czasie makaron powinien przyjąć ładną niebieską barwę. Na talerz wrzucić roszponkę, posiekaną ostrą papryczkę, kolendrę. Podlać octem ryżowym i sosem sojowym i wymieszać. Makaron odcedzić z wody (niebieską wodę możemy przelać do kubeczka i wykorzystać do kolejnego barwienia) i wyłożyć na sałatkę. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika i płatkami drożdżowymi.
Koniecznie zrobić zdjęcie niebieskiej potrawy na pamiątkę :D Można też podzielić się nim w komentarzu pod postem ;)
Po wymieszaniu, makaron wejdzie w reakcję z kwaśnym octem ryżowym, który zacznie zmieniać jego barwę na fioletową i różową :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz