URODZINOWE CIACHO






Składniki:

Na spód:
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1/2 szklanki suszonych fig
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao lub karobu
Na galaretkę:
  • ok 6 sztuk truskawek + 1 do dekoracji
  • 2 czerwone pomarańcze + 1 do dekoracji
  • 1 banan
  • 5 łyżeczek agaru
  • pół szklanki wody
  • łyżka nasion chia

Wykonanie:
Figi zalać wrzątkiem i moczyć przez ok pół godziny. Po tym czasie odlać wodę, dodać czystą wodę, kakao i zblendować. Dodać orzechy i pestki słonecznika, zblendować na pół gładko (oczywiście wtedy, kiedy chcemy, żeby czasami jakiś orzech lub słonecznik nam przyjemnie chrupną pod zębami ;) ). Gotową masę wyłożyć na spód tortownicy/ keksówki/ dowolnej formy, której chcemy użyć do zrobienia ciasta.
Owoce zblendować na gładko. Agar zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać, tak żeby cały się rozpuścił. Zblendowany owocowy mus przelać do garnka wraz z agarem, dodać nasiona chia i podgrzewać na małym ogniu przez ok 10 min co jakiś czas mieszając. Mus wylać na spód ciasta, udekorować plasterkami pomarańczy i truskawki. Włożyć do lodówki na kilka godzin żeby stężała galaretka.

Pałaszować w radości, samotnie, z rodziną, z przyjaciółmi! :)
Ja wykorzystałam ciacho jako tort urodzinowy dla taty. Rodzina i znajomi byli w siódmym niebie :))
  

Komentarze

  1. Kompozycja smakowa zaskakująca podniebienie do tego połączenie galaretki z chrupiącymi orzechami kapitalne, extramniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za taką miłą recenzję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty