SŁONECZNIKOWY SER CURRY Z CZARNUSZKĄ
Ostatnio pisałam o serach z orzechów nerkowca. Tym razem zaeksperymentowałam ze słonecznikiem. Efekt? Bombowy! Konsystencja sera jest taka sama jak uzyskana z nerkowców, cena produkcji jest dużo niższa, a jeśli chodzi o smak, to najważniejsze są przyprawy... Tak więc jeżeli lubicie kuchnie indyjską i jesteście miłośnikami curry, to polecam ten przepis ;)
Składniki:
- 170g pestek słonecznika
- łyżka octu jabłkowego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka czarnuszki
Wykonanie:
Ziarna słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Następnego dnia odlać wodę i zblendować z pozostałymi składnikami na bardzo gładką masę. Gotową masę przełóż do miski wyłożonej gazą i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia gotowy ser możesz jeszcze obtoczyć w czarnuszce. Postaraj się nie zjeść całego sera na raz :D
Komentarze
Prześlij komentarz