SOJOWE SŁODKIE PRALINKI dobre na codzień i na urodzinki
Kiedy robiłam WEGAŃSKĄ "NUTELLĘ" Z CZERWONEJ SOI , zostało mi trochę czekoladowej masy, której nie udąło mi się juz upchnąć do słoiczka. Postanowiłam ją wykorzystać i schrzanić kolejne słodycze :D Ponieważ "nutella" nie lepiła się dobrze, postanowłam doblendować do niej kilka fig, aby dodać jej kleiszcza i uformować smakowite kuleczki...
Składniki:
Na masę:
- WEGAŃSKĄ "NUTELLĘ" Z CZERWONEJ SOI
- ok 5/6 suszonych fig
Posypki:
- Sproszkowany burak
- Płatki migdałów
- zielona sproszkowana herbata matcha
Wykonanie:
Figi zalać wrzątkiem i moczyć przez ok pół godziny. Po tym czasie odlać wodę, zblendować i dodać do "nutelli". Z gotowej masy lepić małe kuleczki, Kuleczki obtaczać według uznania w pokruszonych orzechach, sproszkowanych owocach czy warzywach, herbacie itd. Gotowe pralinki schować do zamrażalnika. Sięgać po nie kiedy tylko przyjdzie na nie ochota :)
A tu pomysł jak wykorzystać pralinki żeby stworzyć wegański prezent:
Taka ręcznie robiona bombonierka podbije serce każdego :)
Komentarze
Prześlij komentarz