KOTLECIKI - groszki cukrowe i bataciki

Te kotleciki są super proste w wykonaniu. Najtrudniejsze jest kontrolowanie czasu pieczenia :P Są chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Nie mają grama mąki. Mmmm... Po prostu pyszności! 

Składniki na ok 15 małych sztuk:

  • 1 batat
  • 320 gram świeżego groszku cukrowego 
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 3/4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czuszka
  • sok z połowy cytryny
  • świeża kolendra
Wykonanie:

Batata i groszek cukrowy zagotować na parze do miękkości, Zblendować z przyprawami i sokiem z cytryny. Wrzucić pestki słonecznika i dobrze wymieszać z całą pulpą. Na folii lub papierze do pieczenia formować kotleciki (rozmiar wedle upodobań ;) ). Udekorować listkami świeżej kolendry. Wstawić do piekarnika na 180 stopni bez termoobiegu na ok 30 min (albo do momentu kiedy kotleciki się już ładnie zarumienią). Po tym czasie włączyć termoobieg, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze przez ok 30-45 min, tak żeby kotleciki zrobiły się chrupiące. Gotowe podawać z sałatką, ulubionym sosem, lub jeść sote ;)  


Bardzo dobrze smakują z prostą sałatką z pomidorów i cebuli w towarzystwie ajvaru :)

Komentarze

Popularne posty