Chrupnij sobie zdrowego chipsa - chipsy z batata bez tłuszczu
Masz ochotę na coś chrupiącego? Chcesz obejrzeć wieczorem film i kusi Cię, żeby sięgnąć po CHIPSY?! Mam świetne rozwiązanie na te wieczorną zachciankę, która wcale nie musi być tucząca (100 g batatów to 85 kcal) i niezdrowa. To warzywo ma dużo wspaniałych wartości odżywczych (są źródłem witaminy z grupy B, magnezu, potasu, miedzi i manganu), posiadają niski indeks glikemiczny, są sycące, przyspieszają metabolizm i do tego po prostu świetnie smakują!
Składniki (na jeden talerz chipsów):
Składniki (na jeden talerz chipsów):
- 1 średni batat
- sól
- rozmaryn (lub inne ulubione przyprawy)
Wykonanie:
Nastaw Piekarnik na 100/120 stopni z termoobiegiem. Całego batata obierz obieraczką na cienkie plastry i rozłóż je na blasze do pieczenia w miarę możliwości tak, żeby nie nakładały się na siebie (jednego batata piekłam w trzech turach ;) ) . Posyp plastry solą i ulubionymi przyprawami. Włoż do piekarnika na ok 50 minut (ze względu na to, ze kazdy piekarnik piecze troche inaczej, kontroluj czas pieczenia ;) ). Chipsy powinny wyjść chrupiące i aromatyczne nawet jeżeli nie dodasz do nich tłuszczu. Jeżeli jednak masz na niego ochotę, nic nie zaszkodzi, jak skropisz batata jeszcze odrobiną oliwy z oliwek :)
Chrupnij batata na zdrowie! :)
Komentarze
Prześlij komentarz