WEGAŃSKI SER vol 2 - WĘDZONA PAPRYKA


Po ostatnim udanym eksperymencie serowym postanowiłam pójść za ciosem i pobawić się smakami. Tym razem przedstawiam wegański ser o smaku wędzonej papryki.

Składniki:

  • 170 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki + jeszcze trochę do obtoczenia
  • pieprz cytrynowy
  • 2 czuszki
Wykonanie:

Orzechy nerkowca namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Następnego dnia odlać wodę z orzechów i zblendować z pozostałymi składnikami na bardzo gładką masę (jeżeli orzechy nie będą nam się chciały wszystkie zblendować dobrze jest dodać odrobinę więcej octu ryżowego lub wody). Gotową masę przełóż do miski wyłożonej gazą i uformuj "kiełbaskę".


 Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby ser stężał i "dojrzał". Na koniec gotowy ser możesz jeszcze posypać wędzoną papryką :)


Ser świetnie się kroi, a smakuje... No sami spróbujcie! :D 

Komentarze

Popularne posty