WEGAŃSKI SER - CZOSNEK I NORI



Składniki:

  • 170 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • płatki glonów nori
Wykonanie:

Orzechy nerkowca namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Następnego dnia odlać wodę z orzechów i zblendować z pozostałymi składnikami na bardzo gładką masę (jeżeli orzechy nie będą nam się chciały wszystkie zblendować dobrze jest dodać odrobinę więcej octu ryżowego lub wody). Gotową masę przełóż do miski wyłożonej gazą i uformuj gomółkę. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby ser stężał i "dojrzał". Na koniec gotowy ser możesz posypać płatkami nori. 

Uważaj, żeby nie zjeść sera za szybko... Jest zabójczo ssssssssmakowity! :)

Komentarze

Popularne posty