FOOD OF LOVE
Food of Love, czyli jedzenie zakochanych, lub pokarm miłości...
Pomysł przyszedł w Walentynki, ale z pewnością można go wykorzystać kiedy tylko przyjdzie nam ochota na przemiłą, romantyczną kolację :)
Składniki na 2 porcje sałatki:
- 1 szklanka quinoi (komosy ryżowej)
- mix sałat ( u mnie gotowe opakowanie)
- pomidorki cherry (ok 10 szt)
- świeży ogórek
- mix kiełków
- 1/2 opakowania tofu
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- pieprz
- 1 czuszka
- ocet balsamiczny
Wykonanie:
Quinoę zagotowujemy w dużej ilości osolonej wody (ja wlałam jak zwykle "na oko", ale czytałam, że powinno się gotować w proporcji 1:2). Gotujemy do momentu kiedy komosa "wypije" całą wodę. W między czasie do miski wrzucamy mix sałat, pokrojonego w kostkę ogórka oraz tofu. Pomidorki przekrajamy na pół i wykrajamy serduszka. Z części tofu też można wykroić serca :) Kiedy nasza quinoa jest już gotowa, wrzucamy ją do miski z naszą sałatką. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy oliwę, sos sojowy, pieprz, czuszkę, wciskamy czosnek i wszystko razem porządnie mieszamy. Przekładamy porcję sałatki do miseczki (to będzie nasza foremka) i uklepujemy. Bierzemy talerz i robimy na nim sałatkową "babkę" :). Ozdabiamy ją sercami z pomidorków i tofu. Całość posypujemy kiełkami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Robimy artystycznego maziaja z octu balsamicznego.
Sałatka Gotowa!
🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔
A do dopełnienia romantycznej uczty polecam musujące białe wino z truskawkami :D
Komentarze
Prześlij komentarz