PIETRUSZKOWE PESTO BEZ OLEJU
Otwieram drzwi... W lodówce duuuża ilość zielonej pietruszki, bardzo już dojrzałe awokado... W domu zawsze mam jakieś orzechy i ziarna... Przyszła do mnie myśl: "PESTO!" :)
Składniki:
- 2 gęste pęczki zielonej pietruszki
- 1 awokado
- 1/2 soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka namoczonych orzeszków piniowych lub ziaren (u mnie słonecznik i dynia)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz, papryczka chilli - ilość według uznania
Wykonanie:
Orzechy lub ziarna namoczyć w przegotowanej wodzie przez kilka godzin (można zalać na noc). Namoczone już ziarna wrzucić do blendera wraz z pietruszką, awokado, sokiem z cytryny, czosnkiem, płatkami drożdżowymi i pozostałymi przyprawami. Wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać trochę wody.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, ozdobić z wierzchu według uznania (ja na górę położyłam mikro groszek :) ).
Dodawać do makaronów, ryżu, sałatek, kanapek lub do czegokolwiek co Wam przyjdzie do głowy 😁.
Smacznego!🤗
Komentarze
Prześlij komentarz