POMIDOROWA ZUPA RAW - CZYLI SUROWA ZUPA
Bo żywność przy obróbce termicznej powyżej 42 stopni traci enzymy trawienne, zostaje pozbawiona cennych wartości odżywczych, a także zmniejsza się przyswajalność witamin i minerałów.
"Gotowane jedzenie zawiera bardzo małą ilość tlenu, a co za tym idzie – życia."
To zdanie bardzo mnie przekonuje... :)
Jeżeli w zimne dni potrzebujecie rozgrzać swój organizm, to lepiej jest dodać do potrawy dużo rozgrzewających przypraw, które z pewnością podniosą temperaturę waszego ciała. Ja najczęściej dodaje imbir, pieprz cayenne lub inne ostre papryczki, kurkumę, cynamon, kardamon, goździki :)
Składniki na porcję zupy:
- 2 pomidory
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (+ inne ulubione przyprawy)
- garść pestek słoneczka (opcjonalnie)
- świeża kolendra
Wykonanie:
Pomidory umyć i zblendować z pozostałymi składnikami. Słonecznik uprażyć na patelni lub dodać surowy. Jeżeli bardzo chcemy, zupę możemy ocieplić do temp 42 stopni.
I zdrowie gotowe :D
I zdrowie gotowe :D
Komentarze
Prześlij komentarz